Sfaturi


In aceasta sectiune CENTRUL DE SOFT isi propune sa indrume, in cateva cuvinte , vizitatorii site-ului in domeniul software-ului economic, fleet management-ului, aplicatiilor integrate ERP.Ce este ERP ?


ERP este acronimul lui Entreprise Resource Planning (Planificarea Resurselor Societatii) si suna destul de pretentios. Mai precis, ERP-ul este programul de calculator care, centrat fiind pe contabilitate, poate urmari gestiunea economica a unei societati. De exemplu, un sistem ERP trebuie sa poata urmari tot lantul operatiunilor de aprovizionare, care incepe cu o Comanda de Aprovizionare catre Furnizor continua cu Receptia marfii(cu reflectarea operatiei direct in Contabilitate), cu Inregistrarea Facturii si cu Inregistrarea Platii.Pentru ca un sistem ERP sa functioneze corect, toate aceste documente trebuie sa fie perfect inlantuite si sa se apeleze unul pe celalalt. Pe acest lant de aprovizionare se pot intampla multe lucruri, prevazute sau nu care vor trebui si ele urmarite (Intarzierea Receptiei, Retururi la Furnizor, valoarea Facturii diferita de valoarea Receptiei etc.), si de aceea este necesara implementarea ERP.Care sunt functionalitatile ERP?


Exista deja cateva ERP-uri pe piata din Romania, dar cam toate spun ca fac aceleasi lucruri care au devenit esentiale. Comercial, fiecare dintre ERP-uri declara o lista de functionalitati pe care cumparatorul nu are timp sa le verifice in profunzime. Dar ce se ascunde exact in spatele unei functionalitati a ERP-ului este greu de banuit de catre un nespecialist. Faptul ca se poate ocupa de lantul de aprovizionare descris succint mai sus(si, la fel, de lantul de productie, vanzare, distributie)in mod nemijlocit face un program sa fie numit ERP, dar diferentierea intre cinci-sase ERP-uri este destul de complicata. La fel ca si raportul pret/calitate corespunzator fiecarui ERP.Cum achizitionam ERP?


Spre deosebire de cumpararea standard a unui produs care poate fi simtit (cumparam ceva pentru ca ne place cum arata sau imaginea pe care ne-o creaza), cumpararea unui ERP trebuie sa se bazeze pe altceva.Cum alegem furnizorul ERP?


Imaginati-va ca aveti in fata cinci furnizori de ERP-uri diferite si fiecare spune ca face tot ce se poate face. Si chiar mai multe. Cum faceti sa alegeti ERP-ul potrivit? Lista declarata a functionalitatilor ERP? Sunt doar o lista de cuvinte care lasa loc unor multitudini de interpretari. Pretul produsului ERP? Ar fi singurul criteriu pentru un non expert, dar poate fi inselator. Ganditi-va ca, de fapt, cumparati produsul ERP ce va trebui sa va dea o imagine economica cat mai completa asupra business-ului dvs., care se va baza pe acest ERP. Si, poate mai important, ERP-ul o sa va reprezinte in fata organelor fiscale. De aici trebuie extrase Jurnalele de TVA, Fisa Contului, Balanta de Verificare si alte asemenea raportari obligatorii.Cum alegem un sistem ERP?

In Uniunea Europeana solutia la intrebarea "Cum alegem un sistem ERP?" a venit in mod firesc pe doua cai: fie alegem un ERP pe baza referintelor (evident un ERP care are deja cateva sute de clienti, prezinta o garantie solida ca functioneaza corect macar din punct de vedere contabil-fiscal), fie alegem pe baza recomandarilor unui specialist in domeniu care sa fie responsabil pentru alegerea facuta. Poate cea mai buna solutie ar fi impletirea celor doua cai de mai sus: avem nevoie atat de referinte cat si de sfatul unui specialist.Cum facem planul pentru achizitia ERP?


In acest sens, procedura pentru achizitionarea unui sistem informatic complet sau a unui ERP ar fi urmatoarea: se creeaza bugetul de achizitie, se apeleaza un specialist care trebuie sa ofere doua-trei solutii in interiorul bugetului disponibil, se verifica o parte din referintele pentru fiecare solutie. In felul acesta, se micsoreaza mult riscul achizitiei unui ERP nesatisfacator pe termen lung.